Home Dieta Magia ziół
0

Magia ziół

0

ziola-przyprawyNie od dziś wiadomo, że żeby potrawy były smaczne, a przynajmniej zjadliwe to muszą mieć odpowiedni smak i aromat inaczej nadają się tylko do kosza. Dlatego na sklepowych półkach i w każdej kuchni, a przynajmniej w większości możemy spotkać liczne przyprawy. Do tych przypraw nie należy tylko sól i pieprz, ale przede wszystkim zioła. Pod słowem zioła kryją się wszystkie rośliny zielone, które są uważane za przyprawy zarówno na surowo, na świeżo, ale i po wysuszeniu. Każda kuchnia regionalna ma swoje charakterystyczne przyprawy i zioła.

 

W kuchni włoskiej dominuje na przykład bazylia, oregano, tymianek i czosnek. W innej będą to inne zioła. W polskiej na przykład koper i pietruszka. Wszystkie te specyfiki charakteryzują się innym smakiem i aromatem. Nadają niezapomniany charakter potrawom. W każdej kuchni wydzielone są nawet specjalne miejsca gdzie stoją takie przyprawy. Na drewnianych półeczkach, w podpisanych słoiczkach. Polska kuchnia byłaby znacznie uboższa gdyby nie przyprawy i zioła, które mają przepiękny zapach.

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *