Home Przemysł Pakowarka próżniowa, czyli skuteczny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia różnych produktów w gastronomii
0

Pakowarka próżniowa, czyli skuteczny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia różnych produktów w gastronomii

0

Zarówno w małych, jak i w dużych przedsiębiorstwach sprzęt gastronomiczny do próżniowego pakowania jest bardzo popularny, gdyż pozwala skutecznie zmniejszyć koszty związane z psuciem się żywności. Pakowarki próżniowe dzięki hermetycznemu pakowaniu, znacznie wydłużają termin przydatności do spożycia produktów, takich jak warzywa i owoce, sery, wędliny oraz mięso. Sprzęt gastronomiczny tego rodzaju jest również niezastąpiony podczas przechowywania gotowych już posiłków.

Zalety pakowania próżniowego

Poprzez działanie drobnoustrojów, temperatury i powietrza, żywność stosunkowo szybko podlega przemianom chemicznym powodującym jej psucie. W skali gospodarstwa domowego możemy uniknąć sporych strat poprzez zakup tylko niezbędnej ilości artykułów spożywczych. Inaczej sprawy mają się w przedsiębiorstwach gastronomicznych, które cyklicznie nabywają i przechowują masowe ilości produktów. Pakowanie próżniowe jest w tym przypadku rozwiązaniem idealnym, gdyż poprzez odessanie powietrza eliminuje niekorzystne czynniki wpływające na psucie się żywności. Żywność pakowana próżniowo może być przechowywana dłużej, nie wysusza się, nie jełczeje, nie zmienia smaku i nie przenika innymi zapachami. Z tego powodu większość gastronomicznych zakładów usługowych z powodzeniem wykorzystuje pakowarki próżniowe w swojej codziennej pracy.

Jaką pakowarkę próżniową wybrać?

Zależnie od tego, co i w jakiej ilości chcemy przechowywać, możemy nabyć pakowarki próżniowe różniące się rozmiarem i funkcjonalnością. Dzięki temu odpowiedni sprzęt gastronomiczny dobierze dla siebie drobny sklepikarz, jak i właściciel dużej restauracji, czy zakładu przetwórstwa mięsnego.

Pakowarki listwowe to niewielkie urządzenia o długości listwy od 200 do 550 mm dedykowane przedsiębiorstwom z niewielką mocą przerobową. Kompaktowe rozmiary umożliwiają ich wykorzystanie nawet w niewielkich pomieszczeniach. Technika pakowania w pakowarce listwowej polega na tym, że produkt znajduje się poza pakowarką w worku i tylko koniec opakowania jest umieszczany w pakowarce, która przez zgrzaniem i zamknięciem worka, za pomocą pompy odsysa powietrze. Pakowarki listwowe są intuicyjne w obsłudze, najczęściej posiadają metalową obudowę, cyfrowy wyświetlacz, a najnowocześniejsze modele wyposażono również w kilka różnych programów, które umożliwiają regulację czasu zgrzewania. W tej technologii pakowania wykorzystywane są najczęściej worki moletowane.

Pakowarki komorowe składają się z komory zamykanej hermetyczną pokrywą, we wnętrzu której umieszczany jest worek z produktem. Zasada działania urządzenia jest prosta – odessanie powietrza następuje poprzez wytworzenie się próżni w komorze. Następnie urządzenie odpowiednio zgrzewa folię. Pakowarki próżniowe komorowe cieszą się dużą popularnością w większych przedsiębiorstwach gastronomicznych ze względu na regulacji parametrów i dużą powtarzalność pracy oraz możliwość stosowania worków z folii gładkich, które są tańsze i bardziej dostępne.

Na jakie parametry warto zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu?

Decydując się na zakup pakowarki próżniowej, warto zwrócić uwagę na parametry takie jak:

  • długość i moc listwy zgrzewającej,
  • obudowa wykonana ze stali nierdzewnej,
  • obsługa ręczna lub automatyczna,
  • ilość programów automatycznych i manualnych,
  • regulacja czasu zgrzewania,
  • wydajność pompy próżniowej,
  • przystosowanie do pakowania płynów np. zup i sosów.

Ogromnym atutem pakowarek próżniowych są praktycznie nieograniczone możliwości w zakresie rodzaju i ilości pakowanej żywności. Pakowaniu próżniowemu można bowiem poddać wcześniej już wymienioną żywność o charakterze stałym, ale także płynnym (sosy i zupy) oraz sypkim (mąka, cukier, kawa). Warto dodać, że artykuły zapakowane próżniowo można zamrażać oraz piec w piekarniku. Z tego powodu sprzęt gastronomiczny tego rodzaju jest bardzo popularny w profesjonalnych gastronomiach.

Rate this post

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *