Home Przemysł Rodzaje nasion paszowych
0

Rodzaje nasion paszowych

0

Rodzaje nasion paszowychW gospodarstwach rolniczych jest uprawianych wiele rodzajów roślin, których nasiona nie nadają się do bezpośredniego spożycia przez człowieka – np. żyto, pszenica czy owies w odmianach paszowych. Są jednak idealnym źródłem pokarmu dla zwierząt gospodarskich i domowych. Wchodzą one w skład grupy pasz treściwych, ze względu na dużą wartość kaloryczną oraz zawartość składników odżywczych.

Ziarna zbóż

Tę grupę nasion paszowych wykorzystuje się do żywienia praktycznie wszystkich zwierząt gospodarczych. Ziarna zbóż posiadają dużą zawartość składników pokarmowych oraz energii niezbędnej do prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania zwierzęcia. Aby były dobrze przez zwierzę trawione, należy podawać je w niewielkich ilościach i namoczone. Zbyt duże ilości suchej karmy opartej na bazie ziaren zbóż, mogą bowiem prowadzić do zaparć i wzdęć u zwierząt.

Oprócz prawidłowego karmienia, nasiona zbóż paszowych powinny być także przechowywane w odpowiedni sposób. Wymaga tego ich podatność na rozwój grzybów i ich niszczenie przez szkodniki. Ziarna takie powinny być przechowywane w suchym miejscu oraz w zamkniętych opakowaniach, aby zapobiec ich zniszczeniu przez owady lub gryzonie.

Które z nich są najpopularniejsze?

Szczególnie popularne ziarna zbóż paszowych to: jęczmień, owies, pszenica, żyto, proso oraz sorga. W swoim składzie zawierają one około 10% białka (najwięcej pszenica) oraz białka zbóż, w tym białka o wysokiej wartości biologicznej. Oprócz białek, ziarna zbóż paszowych są także bogatym źródłem węglowodanów oraz skrobi. Dystrybucją takich ziaren zajmują się firmy ogrodnicze i rolnicze, takie jak np. Agronas z Koła.

Nasiona strączkowe

Nasiona strączkowe to grupa nasion paszowych, która jest najbogatsza w białko. W swoim składzie zawierają go najwięcej ze wszystkich pasz roślinnych. Największe jego ilości znajdują się w łubinie żółtym (około 40 – 45%), bobiku (około 30%) oraz grochu i peluszce (około 20 – 25%). Oprócz dużej zawartości białka, nasiona roślin strączkowych są także bogatym źródłem związków mineralnych, takich jak potas, fosfor oraz wapń.

Nasiona zbóż i roślin strączkowych, oprócz swojego wykorzystania na paszę zwierząt gospodarskich, są także często spotykanym składnikiem diety zwierząt domowych. Można kupić ich gotowe mieszanki przeznaczone do karmienia ptaków domowych, takich jak np. papugi, kanarki czy gołębie. Nasiona są także wykorzystywane jako pokarm dla drobnych gryzoni domowych, np. chomików, szczurów czy myszy. Z tej możliwości korzystają hurtownie i sklepy zoologiczne różnych wielkości.

Rate this post

LEAVE YOUR COMMENT

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *